Karakter

 

 

Karakter van het ras
 

De Nederlandse Bull Terrier Club hanteert al jarenlang het advies ‘bezint eer ge begint’ wat al aanduidt dat een Bull Terrier beslist niet voor iedereen geschikt is. Maar wie de nadelen van de Bull Terrier accepteert wordt meer dan beloond met de geweldige eigenschappen van dit ras. Een Bull Terrier is een echte Terrier, dus: heel eigenwijs en niet erg gehoorzaam, zeer koppig en vasthoudend. Een Bull Terrier moet consequent opgevoed worden, maar niet door middel van een te harde aanpak. Dit werkt beslist averechts.

Niet alleen het uiterlijk, maar ook het karakter van de Bull Terrier is uniek. Er zijn maar weinig hondenrassen die zo op mensen gericht zijn. Thuis zitten ze dan ook het liefst op u, in plaats van naast u. Ze kunnen het ene moment heel lief en aanhankelijk zijn en even later iets heel ondeugends doen. Een goede manier om het karakter van de Bull Terrier te omschrijven, is als een driejarig kind verkleed als hond. Ze zijn dol op spelletjes die ze vaak zelf verzinnen. Ze hangen regelmatig de clown uit om menselijke familieleden en bezoekers te vermaken.

Bull Terriers zijn heel vasthoudend; hebben ze éénmaal hun zinnen gezet op iets dan moet en zal dat gebeuren. Soms zelfs dagen later als de eigenaar het al is vergeten. Dit gedrag wordt echter zo onschuldig uitgevoerd, dat de eigenaar er wel om moet lachen. Missie geslaagd, want ze hebben weer aandacht gekregen. En aandacht kunnen ze echt opeisen. Ze helpen dan ook vaak actief met bijvoorbeeld het lezen van de krant, het bed opmaken of stofzuigen. Overbodig om te zeggen dat deze activiteiten voor de menselijke familieleden onmogelijk worden gemaakt.

Een heel groot misverstand is dat James Hinks met de ontwikkeling van de Bull Terrier een betere vechthond creëerde. Hinks was een hondenhandelaar en moest in zijn levensonderhoud voorzien door honden aan particulieren te verkopen. De Bull Terrier die hij creëerde, had voornamelijk een heel aantrekkelijk uiterlijk. Dit uiterlijk maakte hem populair bij het publiek. Echte vechthonden zijn maar voor één doel gefokt en dat is vechten. De laatste 140 jaar zijn de Bull Terriers gefokt als showhonden en gezelschapsdieren.

De meeste Bull Terriers kunnen goed overweg met andere honden. Toch blijft het opletten. Wat als een leuk spel onderling begint, kan eindigen in een vechtpartij. Bull Terriers spelen veel ruwer dan de meeste andere honden. Wat te allen tijde wordt afgeraden, is twee reuen in huis nemen, want dat is vragen om moeilijkheden. De confrontatie kan lang op zich laten wachten, maar komt ongetwijfeld. Natuurlijk zijn er voorbeelden waarbij het wel goed gaat, maar de verhalen waarbij het misging zijn vele malen talrijker.

Een Bull Terrier mag nooit agressief naar mensen toe zijn. Natuurlijk verschilt elke individuele Bull Terrier van karakter. De één is iets drukker, terwijl de ander het liefst op de bank ligt. Maar ze delen alle hun liefde voor mensen en hun bijzondere gevoel voor humor.